اتـمام حجـت
حضرت زهرا (سلام الله علیها)، در ادامه مبارزات سیاسی خویش در دفاع از حریم امامت و ولایت حضرت علی (علیه السلام) و برای اتمام حجت تصمیم گرفت به خانه های انصار برود و برای امام بیعت بگیرد.
ابن قتیبه می نویسد: “حضرت علی (علیه السلام)، شب ها حضرت زهرا (سلام الله علیها) را بر چهارپایی سوار می کرد و به خانه های انصار می برد و از آنان یاری می طلبید. آنان در جواب می گفتند: “ای دختر رسول خدا (صلی الله علیه و آله)! کار از کار گذشته است و ما با این مرد (ابی بکر) بیعت نموده ایم.
اگر همسر و پسر عموی تو پیش از این مرد نزد ما می آمد و از ما بیعت می خواست، ما کسی غیر او را انتخاب نمی کردیم". امام علی (علیه السلام) در جواب آنان می فرمود: “آیا من پیکر رسول خدا (صلی الله علیه و آله) را در خانه اش روی زمین می گذاشتم و دفن نکرده به دنبال حکومت، به نزاع و دعوا برمی خاستم؟".
حضرت صدیقه طاهره (سلام اللیه علیها)، در تأیید امام (علیه السلام) می فرمود: “ابوالحسن کاری غیر از آنچه سزاوار و مناسب او بود، انجام نداد. آنان نیز کاری کردند که حسابشان با خداست و خداوند از آنان بازخواست خواهد نمود حضرت صدیقه طاهره (سلام الله علیها) همچنان به تبلیغات خود ادامه داد.
او از هر فرصت برای باز گرداندن امامت و ولایت به جایگاه اصلی و واقعی آن تلاش نمود تا اینکه بر اثر دردها و رنج های جسمی و روحی که بر او وارد آمده بود، بیمار گردید و در بستر افتاد؛ در عین حال دست از مبارزه برنداشت. وقتی خبر بیماری حضرت زهرا (سلام الله علیها) به گوش زنان مدینه رسید، به عیادت آن حضرت آمدند.
بهترین موضع گیری های آن حضرت در دفاع از حریم ولایت و امامت می باشد که حضرت اهداف و آرمان سیاسی خویش را نسبت به آینده امت پس از رسول خدا (صلی الله علیه وآله) بیان داشت.
تاریخ نویسان شیعه و اهل سنّت این خطبه را از آن حضرت روایت نموده اند.
بنابراین آنچه از مشی سیاسی حضرت زهرا (سلام الله علیها) و با توجه به شرایط آن روز جامعه اسلامی می توان برداشت نمود، به این شرح است:
1. حضرت نقش آنان را در وضعیت موجود گوشزد نمود؛ زیرا آنان به گونه ای خویش را بی تقصیر می دانستند و اظهار می کردند که اگر امام علی (علیه السلام) پیش از ابو بکر به سراغ آنان می آمد، با او بیعت می نمودند.
2. حضرت به نقش تعیین کننده توده ها در صلاح و فساد دولت ها اشاره نمود و بیان داشت، اینکه امروز امامت و رهبری به وسیله عده ای از مسیر خودش خارج و به انحراف کشیده شده است، مردم نیز در آن سهیم هستند.
3. بازگشت به جایگاه حقیقی و واقعی آن، نیازمند یاری و تلاش مردم می باشد و تا مردم نخواهند، وضعیت موجود ادامه خواهد داشت. حضرت در این سخنان به نکات مهم سیاسی اشاره نمود و دیدگاه خویش را نسبت به آنان بیان کرد. جالب اینکه حضرت با این، سخنان و مطالب پیشین خود را که در مسجد رسول خدا (صلی الله علیه و آله) ایراد کرده بود، تکمیل نمود.
منبع: ماهنامه فرهنگی، اجتماعی «نامه جامعه»، شماره 80
فرم در حال بارگذاری ...